Akupunktur
Akupunktur geleneksel Çin tıbbına dayanan, binlerce yıllık geçmişi olan bir tedavi uygulamasıdır. İğneleme yönteminin kullanıldığı bu uygulama günümüzde genellikle tıbbi tedavilerin yanına ek olarak kullanılmaktadır. Binlerce yıldır bilinen ve uygulanan akupunktur tedavisinin; maliyetinin çok düşük olması, uygulamasının pratik olması ve hemen hemen hiçbir yan etkisinin olmaması onu son zamanlarda sık tercih edilen bir tedavi yöntemi haline getirmiştir.
Akupunktur Ne Demek?
Akupunktur Latince’den dilimize geçmiş bir kelimedir. Türkçe batırma, delme, saplama, iğneleme anlamlarına gelmektedir. Akupunktur felsefesine göre vücudun birçok yerinde enerji kanalları bulunmaktadır. Meridyen olarak adlandırılan bu enerji kanallarında ise bir hayat enerjisi dolaşmaktadır. Akupunktur uygulaması bu enerji kanallarının cilt yoluyla dışa açılan kısmı olan akupunktur noktalarının iğne ve benzeri ile uyarılması esasına dayanır. Akupunkturla tedavide hastalık nedeniyle bozulan enerji akışının düzeltilmesi amaçlanır. Akupunkturda amaçlanan tedavinin elde edilebilmesi için temel unsur nereden uygulanacağını bilmek ve uygun bir şekilde iğneleme yapmaktır.
Akupunktur Nasıl Yapılır?
Akupunktur tedavisinde, hastalığa göre belirlenen akupunktur noktalarına iğne batırma işlemi gerçekleştirilir. İşlem steril ortamda, steril ve tek kullanımlık iğneler kullanılarak yapılır. İğneler altın, gümüş ve çelik şeklinde 3 çeşit madenden üretilmiştir. En sık çelik iğneler tercih edilmektedir. Çok ağrılı bir işlem değildir. Akupunktur vücutta birçok farklı yere yapılabilmektedir. Ancak sıklıkla vücut gövdesi ile kol ve bacaklar kullanılmaktadır. Bunun yanında kulak, el, ayak ve baş gibi bölgelere yapılan akupunktur uygulamaları da vardır. Tedavi süresini ve aralığını hekim belirlemekle beraber haftada 1 veya 2 gün olarak başlayan tedavi genellikle 8 ile 20 seans arasında bitebilmektedir. Her bir seans ortalama 20-30 dakika arası sürebilmektedir.
Akupunktur Tedavisi Nelere İyi Gelir?
Akupunktur tedavisinin sakinleştirici bir etkisi vardır. Geleneksel Tamamlayıcı ve İntegratif Sağlık Birimi, akupunkturun şu hastalıklara uygulanabileceğini söylemektedir:
- Bel ağrısı
- Boyun ağrısı
- Osteoartrit (Kireçlenme)
- Diz Ağrısı
- Baş Ağrısı
- Migren
- Mide Bulantısı
- Romatizmal Eklem İltihabı
Akupunktur Kimlere Uygulanır?
Akupunktur tedavisi, çeşitli hastalık ve durumlarla ilişkili rahatsızlığı gidermek için kullanılmaktadır.
- Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma
- Diş ağrısı
- Fibromiyalji (romatizmal ağrı sendromu)
- Gerilim baş ağrıları ve migren dahil baş ağrıları
- Bel ağrısı
- Boyun ağrısı
- Kireçlenme
- Alerjik rinit gibi solunum bozuklukları
Akupunktur tedavisi doğru yapıldığında yan etkisi bulunmayan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem çocuklara da uygulanabilmektedir.